Guide till att jorda ett elstängsel: Egenskaper och vikt.

Guide till att jorda ett elstängsel: Egenskaper och vikt.

Inledning

Jordning är en grundläggande aspekt vid korrekt installation och drift av ett elstängsel. I den här artikeln kommer vi att utforska vad jordning är, varför det är viktigt, hur det ska utföras och om det kräver underhåll över tid. Upptäck allt du behöver veta för att säkerställa optimal drift av ditt elstängsel.

Vad är jordning för ett elstängsel?

Jordning för ett elstängsel är ett system som gör att överskott av elektrisk ström kan avledas ner i marken. Det innebär att man installerar en jordsockel som är ansluten till elstängselspänningen. Jordsockeln fungerar som en "urladdning" för strömmen, vilket förhindrar skada på djur och säkerställer att strömmen leds på rätt sätt.

Varför är jordning viktigt för ett elstängsel?

Jordning är avgörande för att säkerställa effektiviteten och säkerheten för elstängslet. För att uppnå fullständig strömurladdning från strömställaren bör jordning göras genom att sätta in 3 förzinkade stolpar 1 meter ner i marken. Jordning gör att överskott av ström kan avledas ner i marken, vilket förhindrar potentiell skada och säkerställer stabil drift av elstängslet.

Hur ska jordning för ett elstängsel utföras?

Jordning måste utföras korrekt för att säkerställa optimal drift av elstängslet. Här är några viktiga punkter att beakta:

  • Val av jordsockel: Jordsockeln kan vara tillverkad av en förzinkad stolpe eller exempelvis en vattenledning. Det är viktigt att använda ett ledande och korrosionsbeständigt material för att säkerställa god ledning och långvarig hållbarhet.
  • Djupet på jordsockeln: Jordsockeln bör installeras på lämpligt djup för att säkerställa tillräcklig kontakt med marken. Generellt sett rekommenderas det att sätta ned jordsockeln minst 80 cm i marken.
  • Anslutning till strömställaren: Jordsockeln måste anslutas till elstängselströmställaren med en jordledning (gul-grön). Det är viktigt att säkerställa en solid och säker anslutning för att undvika strömavfall.

Behöver jordning för ett elstängsel underhåll över tid?

Nej. Under perioder av svår torka, för att säkerställa korrekt jordning, rekommenderas det att vattna marken med en vattensignal.

Slutsats:

Jordning för ett elstängsel är en avgörande aspekt för dess korrekta drift och säkerheten för djur och individer involverade. Genom att följa de riktlinjer som beskrivs ovan kan effektiv och långvarig drift av elstängslet säkerställas. Underskatta inte vikten av jordning och se till att följa rekommendationerna för att säkerställa korrekt funktion av elstängslet.

Behöver du bygga ditt elstängsel från grunden?

Här är vad du behöver:

Först behöver du välja en elstängselsströmställare, som sänder strömpulser på stängseltrådarna. Det finns olika modeller, var och en utformad enligt specifika behov:

Därefter behöver du en ledare: Exempelvis Elstängseltråd, perfekt om du vill innehålla stora djur eller inhägna din mark för att skydda den från vildsvins- och hjortinvasioner.

Slutligen behöver du Isolatorer att skruva på stolparna. Beroende på materialet på stolparna finns det specifika isolatorer: